Sadonkorjuun aikaan

Takana on kuuma kesä! Vaikka elokuu jatkaa vielä kesää, niin kuumat helteet lienevät tältä vuodelta jääneet taakse. Kesän auringon paahteesta ovat nautineet ainakin jotkin puutarhojen kasveista. Löysin viime viikolla kesäkurpitsojen lehtien alta noin 2 kg painavan kesäkurpitsan! Koristekurpitsan “lonkerot” puolestaan ovat valloittaneet koko kasvimaan. Papujen varret tavoittelivat aurinkoa, avomaan kurkku villiintyi täysin ja omenatkin kypsyvät jo etuajassa. Ihanaa aikaa nauttia oman maan antimista!

Ihanaa aikaa on myös tämä loman jälkeinen aika, kun on töissä levänneenä ja mieli taas kirkkaana. Vai onkohan kaikilla sittenkään näin hyvin asiat? Entä jos mieltä painaakin kalenterin täyttämä syksy, uupunut mieli ja huonosti levätty loma? Toivon sydämestäni, että näin ei tarvitsisi kenelläkään olla!

Oletko pohtinut omalta osaltasi millaista henkistä “sadonkorjuuta” tulet tekemään tulevana jouluna? Todennäköisesti silloin useimmilla on viimeistään seuraava pidempi vapaajakso. Osalla jo sitä ennen syysloman muodossa. Joulu on kuitenkin usein aikaa, jolloin teemme työvuodessa eräänlaisen “välitilinpäätöksen”, jossa pohdimme, mitä olemme saaneet aikaiseksi ja millaiseen kevääseen olemme astumassa. Pimeään vuoden aikaan yhdistettynä tämä on myös lepäämiseen aikaa ja hengähdystauon paikka.

Hyvä sadonkorjaaja pohtii etukäteen millaista satoa aikoo saada; millaiseen huolenpitoon, kasteluun ja lannoitukseen on varauduttava. Tämä pätee myös työssä; miten aiot huolehtia itsestäsi tai esihenkilönä omasta työryhmästä? Millaisia työkaluja, keinoja ja tukea teillä on työhyvinvointinne turvaamiseksi, niin että jouluna voisi jäädä hyvin mielin tauolle?

Monia työpahoinvointeja voidaan toki korjata, mutta tärkeintä olisi huolehtia ennaltaehkäisystä. Hyvällä huolenpidolla usein saadaan paras sato aikaiseksi; työkavereiden vaihtuvuus pienenee, sairaslomat vähenevät ja vuorovaikutus työryhmässä toimii. Liiallinen työssä kuormittuminen johtaa väistämättä erilaisiin mielenterveyden sairastumisiin, kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen, masennukseen, muihin uupumisen oireisiin ja joskus jopa fyysisiin oireisiin!

Pitäkää siis hyvää huolta itsestänne, kastelkaa työhyvinvointia, lannoittakaa työilmapiiriä ja vuorovaikutusosaamistanne ja keräätte yhdessä hyvän sadon!

Työhyvinvointia voi mitata vaikkapa tällaisella Työhyvinvointilaitoksen mittaristolla, johon linkki tässä: https://ttk.fi/files/4243/Tyohyvinvoinnin_itsearviointityokalu_tyopaikoille.pdf

Keinoja työhyvinvoinnin lisäämiseen löydät puolestaan palveluvalikostamme työnohjaus- ja valmennusosiosta.

Kivaa syksyä meille kaikille!

Ritva Leijala
050 395 6622

Scroll to Top
Vieritä ylös