Terapiaa työelämään

Tarvitseeko työelämä terapiaa? Millaista hyötyä siitä voisi olla? Olisiko ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta apua työelämän haasteissa? Entä mitä on lyhytterapia?

Terapiaa ja työelämää ei ole perinteisesti liitetty yhteen. On ollut sääntönä, että työntekijän henkilökohtaisen elämän haasteet ovat kuuluneet hänen itsensä ratkaistavaksi ja niiden ei ole ymmärretty liittyvän työssä ilmeneviin haasteisiin. On kuitenkin havaittu, että monenlaiset elämän hankalat tilanteet heijastuvat myös työstä suoriutumiseen ja työssä jaksamiseen. Työn kuormittuneisuus tai työelämän erityisen haastavat ihmissuhteet ovat myös ilmiöitä, jotka heijastuvat henkilökohtaiseen elämään, jolloin voi vakavasti kysyä kumpi tuli ensin?  

Monia työelämän haasteita on totuttu käsittelemään työnohjauksessa, pääsääntöisesti työryhmän kesken. Ja moniin erilaisiin tilanteisiin ja jäsentelyihin työnohjaus sopii edelleen! On kuitenkin ilmeistä, että joskus työntekijän henkilökohtaisella alueella on sellaisia jumiutumia, joihin hän tarvitsee syvempää yksilötyöskentelyä, johon lyhytterapia voi olla sopiva tuki. 

 Useammat organisaatiot tarjoavat lyhytterapiaa työntekijöille 1–5 tapaamisen verran.  

Lyhytterapia on nyt rantautumassa myös työelämään ja sitä tarjotaan osana työterveyden kokonaisuutta. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tulevaisuuteen suuntautuvaa ja henkilön omia voimavaroja vahvistavaa. Se sopii kenelle tahansa, jonka elämässä on hankala tilanne, josta ei selviä yksin. Joskus jopa yksi (1) tapaamiskerta voi olla riittävää. Useammat organisaatiot tarjoavat lyhytterapiaa työntekijöille 1–5 tapaamisen verran.  

Meillä kaikilla on elämän varrella erilaisia kuormittavia tilanteita, kriisejä ja huolia. Joskus nämä saattavat kasvaa sellaisiin mittasuhteisiin, että ne heijastuvat monenlaisille areenoille; töihin, ihmissuhteisiin, arjessa toimimiseen ym. Monesti ajatellaan, että tällaisessa tilanteessa sairasloma on tilanteen ratkaisu. Sairasloma itsessään ei kuitenkaan poista hankalia ajatuksia, käsityksiä, uskomuksia tai pyyhi vaikkapa kriisin aiheuttamaa ikävää oloa pois. Siksi olisi suositeltavaa hakea ulkopuolista tukea, jossa voisi selkeyttää tilanteen kokonaiskuvaa.

Lyhytterapiasta hyöty asiakkaalle voi olla siinä, että hän tulee tietoiseksi omista vahvuuksistaan, niistä voimavaroista, joita hän on jo elämässään käyttänyt. On myös tärkeää kuulla, mitkä asiat ovat jo hyvin. Näitä vahvuuksia hän voi hyödyntää myös työssä ja työyhteisössä. Työnantajalle hyötyä on siitä, että työntekijä tulee enemmän tietoiseksi itsestään ja vahvuuksistaan, jolloin hän vahvistuu myös itse toimijana. On jopa mahdollista, että sairaslomaa ei tarvita tai se lyhenee merkittävästi.  

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi olla käänteentekevä apu monelle henkilölle, kun esille tulevat monenlaiset vahvuudet ja voimavarat.  

On tärkeää tunnustaa, että elämässä tulee eteen kaikenlaista ja, että me jokainen otetaan nämä vastaan erilaisilla voimavaroilla, kokemuksella ja osaamisella. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi olla käänteentekevä apu monelle henkilölle, kun esille tulevat monenlaiset vahvuudet ja voimavarat, joita henkilö voi itse käyttää pulmatilanteiden ratkaisemiseksi.  

Ensimmäinen tapaamiskerta on myös tilaisuus yhdessä terapeutin kanssa selvittää terapiamuodon sopivuus juuri sinulle. 

Tarvittaessa lyhytterapiaan voi hakeutua myös omalla rahalla. Et tarvitse lähetettä, vaan voit itse varata ajan. Aikaa varatessa keskustelet terapeutin kanssa, sopiiko juuri tämä terapiamuoto sinulle. Ensimmäinen tapaamiskerta on myös tilaisuus yhdessä terapeutin kanssa selvittää terapiamuodon sopivuus juuri sinulle. 

TaitoSatamassa on mahdollisuus hakeutua minulle ns. harjoitteluasiakkaaksi syksyyn 2023 saakka. Tämä on 15 % edullisempaa normaalihinnoista. Ihan kokemattoman käsiin et joudu harjoitteluasiakkaana, sillä olen kokenut työnohjaaja ja identiteettivalmentaja ja tukenut monenlaisia ihmisiä haastavissakin elämäntilanteissa. 

Soita ja jutellaan lisää, olisiko tämä tukimuoto sinun elämäntilanteeseesi juuri sopiva! 

Ritva Leijala 

p. 0503956622 

ritva.leijala@kuntoutumaan.fi 

Scroll to Top
Vieritä ylös