Käynnistymisen vaikeuksia

Tammikuu on lopuillaan ja vuosi 2022 todella käynnissä. Silti tuntuu kuin vuosi olisi vasta juuri vaihtunut ja joulun rippeetkin vielä jaloissa. Ei auttanut, vaikka siivosin kaikki jouluvermeet pois ja loput joulukukatkin lakastuivat Olen edelleen joulukuun hämärässä, villasukkien ja kynttilän hämyisessä maailmassa. Jostain syystä tämä vuosi ei tahdo “käynnistyä”. Samaa olen kuullut useamman suusta työnohjauksissani, joten en ole asian kanssa yksin.

Mielemme ja ajatuksemme eivät mene kalenterien mukaan. Loman määrä ei ratkaise milloin alkaa taas uusi energinen jakso ja yleensäkin saisi puhtia työtehtävien tekemiseen. Toki innostumistaan voi herätellä eri tavoilla, kuten vaikka yhdessä tiimin kanssa reflektoiden, kiinnostavia podcasteja kuunnellen tai vaan kiinnostumalla uusista ihmisistä, joiden kanssa aloittaa yhteistyötä. Mutta lopulta mieli tulee tosissaan vasta mukaan, kun sen aika on. Kysymys on lopulta (ainakin minusta) luovuuden käynnistymisestä, joka ei starttaa nappia painamalla. Luovuus vaatii lepoa, etäisyyttä, ihmettelyä ja aikaa. Mikä tässä sitten on niin painostavaa?

Painostavuus syntyy minusta siitä, että työelämä vaatii jatkuvaa hereillä oloa ja innostumista ja uuden keksimistä. Hetkittäinenkin “rennompi ote”, vähän verkkaisempi käynnistyminen kun katsotaan laiskuudeksi. Kuitenkin kaikki asiantuntijatyö, siis ne työt, jotka vaativat ajattelua (eli yhä useamman työt!), tarvitsevat myös luovuutta. Ja luovuus taas syntyy aivoissa, joiden elinkelpoisuus ja rikastuminen tarvitsevat ajoittain joutokäyntiä.

Aivotutkija Katri Saarikivi kertoo aivojen hyvinvoinnin tarvitsevan välillä sitä, että antaa ajatusten kulkea omia reittejään ja olla yksinkertaisesti miettimättä mitään. Saarikivi kehottaa meitä myös hakeutumaan luontoon, jossa tutkitusti aivot saadaan taas “pelikuntoon”. Saarikiven vinkkejä aivojen hyvinvoinnista voit lukea lisää täältä: https://suomenluonto.fi/uutiset/aivotutkija-katri-saarikiven-vinkit-aivojen-hyvinvointiin/

Siispä, jos koet, kuten minä että käynnistymisessä on vaikeuksia, niin hyväksy se luonnollisena vaiheena. Auta aivojasi taas palautumaan energiseen virtaan (mitä se ikinä tarkoittaakaan kunkin kohdalla) ja anna sille oma aikansa. Jos kuitenkin vielä maaliskuussa olet pysähtyneessä tilassa, niin kuuntele myös itseäsi; oletko yli stressaantunut ja mitä siihen mahdollisesti tarvitset? Esihenkilön kanssa keskustelu työtehtävien määrästä on hyvä aloitus. Työterveys auttaa osaltaan ja työnohjauksen käynnistäminen voi selkeyttää työtä ja sen tutkimista. Tukea on hyvä jossain muodossa hakea!

Ritva Leijala

puh. 050 395 6622
etunimi.sukunimi@kuntoutumaan.fi

Scroll to Top
Vieritä ylös