Tunteet ovat luonnollinen osa meitä; ne tulevat ja menevät sen kummemmin niitä pohtimatta. Joskus kuitenkin meidät saattaa valtaa omituinen tunne ja silloin ehkä havahdumme pohtimaan miltä nyt tuntuu. Mitä voimakkaampi tunne, sen enempi se havahduttaa meidät.
Tunteet voivat jopa valvottaa meitä öisin, etenkin negatiiviset tunteet voimistuvat ja “mustavalkoistuvat” yöllä. Aina ei ole selvää mistä kaikesta nämä tunteet kumpuavat, etenkään jos emme ajoittain pysähdy niiden äärelle tai tulla tietoisemmaksi niistä. Tietoisuus tarkoittaa, että pysähtyy itsensä äärelle “mitä mulle kuuluu, millaisia tunteita tunnen just nyt”?
Kuinka usein kysyt itseltäsi mitä sulle kuuluu?
Olen monessa työnohjausryhmässä herätellyt näitä erilaisia tunnekokemuksia ihan perinteisen fläpin avulla. Fläppiin olen kirjannut tunteita, jotka nappasin Jarkko Rantasen Tunnetaidot – kirjasta (hyvä kirja, suosittelen ihan jokaiselle luettavaksi!). Näitä erilaisia tunteita tutkimme yhdessä ryhmän kanssa, niin positiivisia kuin negatiivisia. Millaisia tunteita herää missäkin tilanteissa; työkavereiden, asiakkaiden, verkoston jne. Huomattavaa on ollut, että kun nämä tunteet ovat kirjoitettuna kaikkien edessä, ne herättävät monipuolisuudessaan hämmennystä, voiko niitä olla noin paljon!
Vakavin kysymys ryhmän kanssa kuuluu; mitkä kaikki tunteet ovat työpaikoilla sallittuja? Voiko töissä tuntea inhoa, vihaa, pettymystä, turhautumista, ärsyyntymistä? Ja vastaus kuuluu; tottakai voit! Totta kai Pohdittava kuitenkin on mistä kaikesta nuo tunteet kumpuavat, ovatko ne hetkellisiä johonkin yksittäiseen tilanteeseen (esim. haastava asiakastilanne) liittyvää vai nousevat monia kertoja päivässä pintaan ja päivästä toiseen? Olisiko työpaikan rakenteissa jotain sellaista, jonka äärelle kannattaisi pysähtyä? Miten harjoittelisimme yhdessä haastavien asiakastilanteiden kohtaamista ja niiden purkamista?
Miten teillä työyhteisössä käsitellään tilanteita, jotka nostattavat tunteet pintaan?
Toinen tärkeä kysymys on, millaista käyttäytymistä nuo tunteet sinussa aiheuttavat? Miten käyttäydyt vaikkapa ärsyyntymisen kanssa? Entä pelon ja pettymyksen? Saavatko työkaverit ja asiakkaat “tuntea nahoissaan”, miten ärsyyntynyt tai turhautunut olet? Vai lamaannutko kaiken tunteen alle? Millainen sinusta tulee erilaisten (voimakkaiden) tunteiden ollessa päällä? Huomaa, että myös voimakkaat positiiviset tunteet vaikuttavat toimintaasi!
Tunteiden esiintymiseen emme voi vaikuttaa – ne tulevat halusimme tai emme – mutta voimme harjoitella, miten käyttäydymme niiden kanssaMikä tahansa käyttäytyminen ei siis ole työpaikalla sallittua, vaikka sisälläsi kuinka myrskyäisi. Joskus jatkuva tunnemyrsky voi kertoa myös vakavasta uupumisesta, jopa kyllääntymisestä omaan työhön.
Työpaikoilla ei tarvitse velloa tunteissa tai jakaa jokaista tunnekokemusta jokaisen kanssa.
Tulemalla tietoisemmaksi omien tunteiden kanssa, opit myös huomaamaan, miten ne vaikuttavat just sinuun. Tätä kautta voit myös oppia paremmaksi tunnetaitajaksi, jolloin voimakkaatkaan tunteet eivät saa sinusta sellaista valtaa, että käyttäytyisit jotenkin hassusti tai huonosti muita kohtaan. Lisäksi tunnetaidot tuovat myös sinulle helpottavampaa olotilaa. Tunnetaidot siirtyvät myös kotiin ja vapaa-ajalle. Eikö olisikin houkuttelevaa osata toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa?
Tunnetaitoja voi myös harjoitella koko työryhmän kanssa, joko työnohjauksessa tai rakenteellisemmin tunnetaitovalmennuksessa! Minulta voi kysellä tästä lisää!